Recept voor Bouillon van beestenbotten en Bone Broth Soep

Bouillon van beestenbotten
en Bone broth Soep

Bouillon van beestenbotten en Bone Broth Soep

Klik op de afbeelding voor het kookboekje in PDF,

of lees de platte tekst hieronder.

Bouillon van beestenbotten

Ouderwetse bouillon/soep getrokken van beestenbotten 
(schenkel, mergpijpjes, ossenstaart)

Bouillon van beestenbotten en Bone Broth Soep

Wij gebruiken zelf alleen biologische producten van grasgevoerde dieren en biologische groente. Ten eerste bevatten die veel meer mineralen dan de ’gangbare’ producten en er zit veel meer smaak aan.

Een gelatine-rijke bouillon krijg je vooral van gewrichten/knietjes waar nog zacht weefsel aan zit. Het dikke van de gelatine zie je pas na het afkoelen in de koelkast.

INGREDIËNTEN:

Ingrediënten voor een pan bouillon van ca. 4 a 5 liter

6 mergpijpjes


2 schenkel


1 ossenstaart

(eventueel knietjes/gewrichten voor een gelatine rijke bouillon)

BEREIDING:


Het mogen meer botten zijn, hoe meer botten hoe meer mineralen je in je bouillon/soep krijgt. En koop het liefst botten van grasgevoerde (biologische) koeien, dan heb je het allerbeste dat er is. Gezonde dieren zijn ook gezond voor jou om te eten.

Doe de botten in een pan met koud water, doe er een eetlepel appelazijn bij. De appelazijn trekt calcium, magnesium en kalium uit de botten in het water wat dan later jou ten goede komt. Het zure van de appelazijn proef je later niet terug. Laat dit zo een nacht staan.

In botten zit glutamine en dat is bijzonder goed voor de darmen. Er zit ook collageen in botten en dat houdt je bloedvaten soepel.

In gewrichten zit gelatine wat weer bijzonder goed is voor je gewrichten. Gelatine zit in kraakbeen, dus knie/schoudergewrichten, ossenstaart etc.

Breng de volgende dag dit geheel aan de kook. Als het eenmaal kookt komt er schuim op het water drijven dit schep je er af met bijvoorbeeld een schuimspaan. Gooi dit schuim weg want het schuim bestaat uit slecht verteerbare eiwitten.

Doe er dan een grote wortel, ui, prei en een eetlepel ongeraffineerd Keltisch zeezout bij en laat het ca. 12 tot 24 uur pruttelen. Hoe langer het opstaat hoe meer goede stoffen er in je soep komen.

Haal dan de botten uit de soep en lepel het merg uit de botten als dat er nog in zit. Doe het merg, de flubbertjes en het vet in een kom, en maal het fijn (staafmixer) en doe het terug in de bouillon. Het vlees dat aan de schenkel en ossenstaart zit kan gewoon weer, fijngesneden, terug in de bouillon.

De botten kun je eventueel nog een keertje gebruiken als ze niet lang op hebben gestaan, je kunt ze ook invriezen als je ze niet direct nodig hebt. Als je de bouillon 12-24 uur op laat staan denk ik zelf dat je niet meer zoveel uit de botten haalt. Wij doen ze dan weg.

(Tip, je kunt botten bewaren van vlees wat eerder gegeten is bij de maaltijd, invriezen, en later als extra gebruiken voor het maken van bouillon)

Na het maken van de Bouillon kan je deze direct eten, of je kan ze in kleinere porties invriezen, zo kan je bijvoorbeeld als je in verwachting bent regelmatig een beetje bouillon eten.

Of je kan de bouillon gebruiken als een gezonde basis voor een andere soep:

Groente voor in de soep:


1 grote prei
1 winterwortel
venkelknol
3 grote uien
1 grote courgette
1 bolletjes knoflook
1 broccoli
5 stengels bleekselderij
1 bosje lavas
1 bosje bladselder
1 knolselder
beetje tijm
eventueel rozemarijn
andere gedroogde groene kruiden naar smaak
shii-takes
1/2 el kerriepoeder
1/2 el gemberpoeder
1/2 el zwarte peper
1 el ongeraffineerd Keltisch zeezout

Snij alles fijn en voeg toe aan de soep. Uiteraard kun je nog andere groentes toevoegen, naar gelang het seizoen.

Voeg eventueel een blikje kokosmelk toe voor het nodige vet. Draai van een pond vet gehakt soepballetjes en voeg dit toe aan de soep.
Roerbak een stuk of 4 eieren of maak een omelet en snij die in stukjes, voeg dit ook toe aan de soep.

Laat het geheel nog zo’n 3 a 4 uur pruttelen, net tegen de kook aan.

Je bent even bezig maar je kunt porties invriezen of wecken, je hebt dan altijd snel een gezonde en gemakkelijke maaltijd bij de hand. Je zult zien dat je lang verzadigd bent na het eten van deze voedzame bouillon/soep.

King James Bible 1611 ministries Nederland

www.kingjamesbible1611.nl